Logo
Manos_Manolits
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΖΕΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.!!!

Dimitrios Pontikas
Αγαπημένα · 14 ώρ. ·
"Περί χοληστερίνης"
Φίλος
Καλά ρε συ Δημήτρη. Μεταξύ μας, διάβασα τη δημοσίευση που ανέβασες το πρωΐ με τα αγγούρια.
Δημήτρης
Ναι, το "πανέρι με τα αγγούρια". Πόσο cute.
Φίλος
Μα είσαι με οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία και δεν έχεις πάθει τίποτα; Ούτε στατίνες, ούτε μισό χαπάκι στην τσέπη; Είσαι ακόμα ελεύθερος πολίτης ή δεν σε έχουν χαρτογραφήσει ακόμα;
Δημήτρης
Όχι φίλε μου, δεν με έχουν χαρτογραφήσει. Εγώ ακόμα κυκλοφορώ με ονοματεπώνυμο και όχι με LDL/HDL ratio λες και είναι χρηματιστηριακός δείκτης. Και ναι, έχω οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία. Στο έχω πει, εξάλλου. Δηλαδή, σύμφωνα με το σύστημα, έχω κληρονομήσει το δικαίωμα να φοβάμαι και να καταπίνω χάπια εφ’ όρου ζωής. Αλλά δεν τους έκανα το χατίρι.
Φίλος (με βλέμμα απορίας)
Και τι έκανες δηλαδή; Έπλυνες τις αρτηρίες σου με βιολογικό ξύδι;
Δημήτρης (χαμογελώντας)
Όχι, με αγουρέλαιο. Κάθε πρωί, νηστικός. Μια κουταλιά της σούπας. Πικρό σαν αλήθεια, πράσινο σαν ελπίδα και θεραπευτικό σαν τη γιαγιά σου από το χωριό που σε κοιτάει και σου λέει "φαε παιδάκι μου λίγο λάδι, θα σου ανοίξει τα κανάλια".
Φίλος
Μόνο το λάδι σε έσωσε δηλαδή;
Δημήτρης
Όχι μόνο. Έβαλα και βερβερίνη στο μενού που δουλεύει σαν μετφορμίνη χωρίς να σου βγάζει τα μάτια. Και ωμέγα-3, συνένζυμο Q10, λίγο πολυκοζανόλη και πολλή κοινή λογική. Το μυστικό δεν είναι να κυνηγάς την εξέταση σαν εθισμένος. Είναι να σώσεις την ορμή σου. Αν ήταν να πεθάνω από έναν αριθμό στο χαρτί, θα με είχαν φάει τα μαθηματικά από το λύκειο.
Φίλος
Άρα τι σε σώζει τελικά;
Δημήτρης (σοβαρεύοντας)
Με σώζει η μνήμη μου. Το ότι θυμάμαι πως η χοληστερίνη είναι η μητέρα της ζωής και όχι εχθρός. Με σώζει το ότι νιώθω το σώμα μου και δεν αφήνω κανέναν να μου πει πότε πρέπει να φοβηθώ. Και με σώζει και το ότι δεν πήγα με το κοινωνικό ρεύμα γιατί ξέρεις τι έχει το ρεύμα αυτό σήμερα; Εμφράγματα με ISO πιστοποίηση.
Φίλος
Άρα είσαι από τους "ψεκασμένους", ε;
Δημήτρης (χαμογελώντας πικρά)
Όχι, είμαι από τους μερακλήδες με ελαιόλαδο. Αυτούς που πιστεύουν πως το αίμα σου είναι πιο ιερό από την στατιστική. Και που όταν δουν ότι το αγγούρι πλησιάζει δεν το γυρνάνε ανάποδα να δουν αν έχει barcode και σφραγίδα γνησιότητας. Φεύγουν. Μακριά από όσους αγνοούν βασικές έννοιες βιοχημείας, παθοφυσιολογίας και φαρμακευτικής αλλά το παίζουν ειδήμονες. Και επιτέλους, βγάλε από το λεξιλόγιο σου τον διχαστικό αυτό όρο "ψεκασμένοι", δε σε τιμάει, στον έσπειραν συγκεκριμένα κέντρα για να γεννήσουν διαχωρισμούς σε ένα ήδη τραυματισμένο κοινωνικό σύνολο. Ξέρουν τι κάνουν, που, πότε και σε ποιους.
9 months ago