Logo
Manos_Manolits
Κρητική διάλεκτος- ντοπιολαλιά ·
Maro Petran
·
8 ώρ.
·
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΡΑ
Πρίχου έρθουνε οι γιορτές των Χριστουγέννων, εμείς εκατέχαμε ούλα εκεινανά απού έσιαχνενε η μάνα μας, εκεινές σας τσι ημέρες.
Ήτονε η χαρά μας και
επαραστεκουλίζαμε να την ακούσομε να λέει τω φιλενάδώ τση στη γειτονιά, ήντα θα πουσουνίσει από τη Χώρα και ήντα θα σιάξει.
Δεν ήτονε μόνο το σχολειό απού έκλεινενε και μας έκανενε να πηδούμε στο ταβάνι από τη χαρά μας.
Ήτονε και οι λουκουμάδες απού έσιαχνέ η μάνα μας στη παρασιά!
Τα ξεροτύγανα με το μέλι και οι κουραμπιέδες με το στακοβούτυρο, απού μας έπιανενε λυγομαριά από τη μυρωδιά ντονε!
Ασφεντουρίζαμε ως εκιά απού έφτανενε η χέρα μας τη σάκα και εγλακούσαμε όξω στα σοκάκια .
Ούλο το χωριό εμοιρίζενε στακοβούτυρο κανέλα και μυζύθρα.
Επιέναμε ούλα τα κοπέλια οπίσω από το ιερό τση εκκλησίας και εξανοίγαμε με ποιους θα πάμε να πούμε τα κάλαντα και πώς θα το κάμομενε.
Αρπούσαμε από το κατώι τσι αδειανούς γαζοντενεκέδες και τα μπετονάκια απού είχενε η μάνα μας το λάδι και επιέναμε ούλοι νομάδι.
Εκάναμε σχέδιο:
Να ξυπνήσομενε θέλει οχτώ το πρωί τη παραμονή, να πάμε γερά γερά να τα πούμε πρώτοι, εις την απάνω ρούγα.
Να μην έρθουνε τα μικιά να μας επρολάβουνε .
Κράθιε εσύ Γιώργη το γαζοντενεκέ και εγώ το μπετονάκι.
Ο Σήφης θα κρατά τη λύρα και θα ντακέρνει το Χριστός γεννάνε!
Να ξανοίγούμενε μη μας εβάλουνε πράμα τηγανόλαδο, όπως οπέρσι ο Σηφομιχάλης.
Θυμάστε το;
Ανέ σας εδίνουνε πράμα καρύδια γι πράμα μελομακάρονα να τα βάζετε, γιάε επά στο βουργιάλι, να τα μοιραστούμε ύστερα.
Οντέ γεμίσουνε τα παγούρια θα τα πάμε στο κονάκι μου Έχω ετοιμασμένο το πιθάρι να βάλομενε το λάδι.
Ο Τζανιδιγιάννης μου 'πενέ πως θα το πάρει από κια με το αμάξι, να το πάει στου εμπόρου, στη Χώρα.
Είπε μου εμένα ο πατέρας μου τη τιμή που πρέπει να ζητήξουμε.
Έβγάζαμε λεφτά απού εξεχυλίζσνε οι τσέπες μας.
Επουσουνίζαμε με τουτουσάς τσι παράδες, ότι μας έδιωχνενε.
Μπάλες δερμάτινες, μπιστόλια, ποδοσφαιρικά παπούτσια με καρφιά .
Τέτοια χαρά και τέτοια κουζουλάδα μας έπιανενε τα Χριστούγεννα !
Και απός επεριμέναμε τη Πρωτοχρονιά και τη Καλή Χέρα.
Εγεμίζαμε πάλι παράδες από τσι παππούδες και τσι γιαγιάδες !
Εδά, απού εμεγαλώσαμε και εγινήκαμε ολόκληροι άντρες και πάμε και στο Γυμνάσιο, δεν πάμε μπλιό στα κάλαντα με τα μπετόνια.
Δεν δίνουνε εδά μπλιό τω κοπελιώ λάδι, μονό των εδίνουνε ευρώ.
.
4 months ago

No replys yet!

It seems that this publication does not yet have any comments. In order to respond to this publication from Manos_Manolits , click on at the bottom under it